Wykłady w Polskim Towarzystwie Chemicznym



23 września br. uczniowie z klasy 2c i uczniowie z klas 3 uczestniczyli w wykładach „Za co kochamy czekoladę?” oraz „Azotany w przetwórstwie mięsa - zdrowo czy różowo?” zorganizowanych w ramach Festiwalu Nauki przez Polskie Towarzystwo Chemiczne we współpracy z Wydziałem Nauk o Żywności SGGW.


Podczas wykładu „Za co kochamy czekoladę?” pani dr Beata Dasiewicz postawiła tezę, że czekolada jest zdrowsza niż warzywa i przytoczyła wiele argumentów potwierdzających jej prawdziwość. Wysoka zawartość wielu substancji psychoaktywnych, np. fenyloetyloaminy, która poprawia koncentrację przekonała nas, że przed każdym sprawdzianem warto zjeść kostkę gorzkiej czekolady Smile. Dowiedzieliśmy się także, że azotany(III) i azotany(V) sodu to substancje dodatkowe powszechnie stosowane w przetwórstwie mięsa jako konserwanty, które nie łatwo jest zastąpić inną substancją.


alt